Téma "Pomazánkové máslo vs. EU"
v MF Dnes

Přední producenti, v čele s Choceňskou mlékárnou, se obávají poklesu kvality populárního výrobku kvůli nucenému přejmenování.

S nedávným rozhodnutím Evropské komise, která nezařadila pomazánkové máslo mezi zaručené tradiční speciality, padla pro Českou republiku jedna z posledních možností, jak výrobek v současné podobě zachovat. Formálně by sice nebyl problém máslo přejmenovat a spor s Evropskou komisí by tak skončil. Tomu se však chtějí výrobci vyhnout. Jde jim o zavedenou značku. „Přejmenováním by pomazánkové máslo ztratilo sílu,“ říká Pavel Marek z Choceňské mlékárny, která je největším producentem pomazánkového másla v Česku.

Článek Jana Brože se věnuje i kontrovernzím náhražkám pomazánkového másla (krémům) a legislativním zbraním, které pro Českou republiku stále (doufejme) zůstávají ve hře.

Elektronickou verzi článku najdete ZDE, scan tištěného materiálu ekonomické přílohy MF Dnes ze dne 12. 5. 2011 nabízíme níže.